Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

• Oslo, Oslo, Norwegia
  • Bergen, Vestland, Norwegia
  • Jessheim, Akershus, Norwegia
  • Stavanger, Rogaland, Norwegia
  • Kristiansand, Agder, Norwegia
  • Ålesund, Møre og Romsdal, Norwegia
  • Trondheim, Trøndelag, Norwegia
  • Brønnøysund, Nordland, Norwegia
  • Mo i Rana, Nordland, Norwegia
  • Bodø, Nordland, Norwegia
  • Sandnes, Rogaland, Norwegia
  • Fredrikstad, Østfold, Norwegia
  • Drammen, Buskerud, Norwegia

1 NOK

Czytali temat:
Bartosz Koleśnikow (1116 niezalogowanych)
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
Jesli chodzi o to co napisales to nie jest to regulowane w prawie karnym Strafferett wiec nie moze byc uznane za bestikkelse jesli chodzi o prywatna firme. Reguluje to arbeidsmiljøloven ktore mozesz poczytac tutaj: lovdata.no/dokument/NL/lov/2005-06-17-62 a jesli jest to zbyt trudne to tutaj ci uproscili: www.arbeidstilsynet.no/fakta.html?tid=78162

Szczegolne poczytaj kawalek: "Arbeidsgiver i privat virksomhet kan i utgangspunktet ansette hvem han/hun vil, men diskriminering av enkelte grupper er forbudt. Lovpålagt fortrinnsrett kan også begrense arbeidsgivers styringsrett."

Bezposrednio w lovtekst arbeidsmiljøloven nie ma niczego co by zabranialo aby pracodawca pobieral oplaty za zatrudnienie. Lecz zapewne istnieje jakis rundskriv lub forskrift ktory czegos sie czepia nie jestem ekspertem od prawa pracy to nie moja specjalnosc. Pozatym napewno podpada to w niektorych zawodach pod tariffavtale gdyz realnie redukowaloby to pensje pracownika lecz oczywiscie wymagaloby to doglebnego "lovtolkning" wykonanego przez arbeidsretten aby moc ustalic rettspraksis. W przypadku spawacza mogloby to jedynie miec znaczenie gdyby byl zatrudniony w stoczni. Lecz tutaj nikt nie placi pracodawcy za przyjecie pracownika lecz posrednikowi za "arbeidsformidling" i bemanningsarbeid. Wszystko zgodnie z prawem.

Pozatym jako ciekawostka: www.nordlys.no/nyheter/article6008793.ece cos takiego przechodzi wielkiemu Norwegian.

Wiec jak widzisz moje zlecenie jest absolutnie legalne a posrednik/znajdowacz pracy/specjalista od znajomosci wykonuje poprostu swoja prace znajac wielu pracodawcow i bedac w stanie ocenic pracownika i odpowiednio przedstawic go pracodawca. A jesli w swojej pracy dokonuje czynow nielegalnych to juz tylko i wylacznie jego problem nikt nie wymaga od zleceniodawcy aby sledzil i nadzorowal w jaki sposob pracuje niezalezny zleceniobiorca niezatrudniony u zleceniodawcy lecz wypelniajacy zakontraktowana prace. W Norwegi taki zleceniobiorca pelni zadanie frilanser o ile nie jest selvstendig næringsdrivende. I nie jest to uaktsomhet nie wiedziec co robi zleceniobiorca o ile nieczyni tego publicznie tak iz powinno sie o tym wiedziec.

Wiec jak w pierwszym poscie ciagle poszukiwany jest specjalista od znajomosci.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
Jak widac specjalistow nie ma nawet za odpowiednia LEGALNA norweska stawke (50 000 NOK) aby mogli wspomoc moich kuzynow lub chociaz tego ktory ma odpowiednio dlugie doswiadczenie. Oferta jest oczywiscie nadal aktualna lecz ten przyklad powinien pokazac jeszcze jedno.

Ze te wszystkie posty ludzi z Polski liczacych na to ze im ktos pomoze znalezc prace sa absolutnie bezcelowe. Poniewaz jesli ludzie posiadajacy znajomosci (lub sie nimi chwalacy, nagle zniknely posty "za tyle i tyle to znajdzie sie" ) niesa w stanie za norweska stawke wprowadzic ktoregokolwiek z moich kuzynow na norweski rynek pracy tak aby znalazl prace to chyba niemyslicie ze za darmo dadza rade?

Ot taka brutalna prawda ruinujaca marzenia wyrazane co jakis czas regularnie postami na forum z tytulem "Szukam pracy".
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Imperator1988 napisał:Ot taka brutalna prawda ruinujaca marzenia wyrazane co jakis czas regularnie postami na forum z tytulem "Szukam pracy".
A czemu tu się dziwić ...?.
---

Skoro Ty sam , nie byłeś w stanie jako Pracownik NAV , znaleźć jakiegokolwiek Miejscowego Pracodawcy , dla Swoich Kuzyniątek , a zwłaszcza dla tego z Nawiększą realną praktyką zawodową i profesjonalnie , napisanymi CV oraz Listem motywacyjnym .
---
Jednak próbuj dalej tylko nie u amatorów na Forum a u zawodowych Naganiaczy ...
---
Jest tu Paru takich tylko się tym nie chwalą ...
---
Jako podpowiedź :
Poszukaj w Firmach typu > Jobb ... < Polskich Kadrowych i Im bezpośrednio przedłuż tą ofertę .
---
Przecież kto jak kto , ale Ty sam masz rozeznanie w tym temacie prawie , że profesjonalne .
---
A możem znowum siem Mylam ..!?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
2524 Posty
K T
(Imperator1988)
Maniak
No znow sie mylisz gdyz w NAV Forvaltning niezajmuja sie poszukiwaniem komukolwiek pracy jest to zadanie NAV Lokalt oraz ewentualnie NAV Fylke gdzie sa arbeidsrådgivere. I jeszcze nieslyszalem o tym aby jakis prawnik byl "arbeidsrådgiver" w NAVie, zadaniem Forvaltning jest prawna ocena tego czy komus nalezy sie jakies swiadczenie oraz ewentualnie w jakiej wysokosci i chodzi tu o te swiadczenia ktore sa scisle okreslone przepisami, bo np. socjal i tego typu swiadczenia przyznaje NAV Lokalt i oni na podstawie wlasnego "widzi misie" tak zwane skjønn np. moga uznac ze jakiemus klientowi socjalu nalezy sie nowy telewizor bo mu "smutno z tym starym, a ci zli ludzie co pracuja maja nowe" albo czy czasem niedac mu darmowego kursu prawa jazdy etc.

Ogolnie to predzej juz chyba komus Adecco by znalazlo prace lecz oni maja inna zasade biora zlecenia od pracodawcow poszukujacych pracownikow przynajmniej ich oddzialy w Norwegii co robia te w Polsce to nie wiem. Moze dobrym pomyslem jest wyslac w Polsce "kuzyniatka" aby sie zapytali czy nieoferuje firma takowych uslug oczywiscie legalnie.

I jak juz mowilem ja jestem prawnikiem a nie specjalista od rynku pracy i znajomosci, jesli kiedys uznam ze wlasciwa forma spekulacji jest zalozenie wlasnej firmy to wtedy od "znajomosci", socjalnych atrakcji dla kontrahentow etc. to zatrudnie jakiegos do tego odpowiedniego "wiecznie usmiechnietego" czlowieka. Ja znam sie na sprawach typu finanse, sprawy prawne, zarzadzanie pracownisiami etc. itd.

A co do zawodowych "naganiaczy" to dotre do nich i pewnie to beda norski, poprostu na poczatek chcialem dac szanse na legalne platne zlecenie polakom tutaj na forum.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
8929 Postów
Maniak
Reprezentujemy Dwa różne punkty widzenia na ten sam temat .
---
Ty system Norsk ...
A Ja Kombinejszen POLSK ...
---
W Polsce pracownik na podobnym stanowisku do Twojego w Urzędzie Pracy ...
Nie miał by żadnych problemów , ze znalezieniem pracy dla dwóch nieudolnych i leniwych "kuzyniątek " ... !
Ba nawet dla pół Rodzinnej Wioski miałby różne pośledniejsze posady , tak sobie na odczepne ...
Ech
Dobrej Nocy Imperku ...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
2235 Postów
Anders B
(AndersB)
Maniak
Qrwa Impek zacznij pisać zwięźle na temat, krótkimi zdaniami nażłopałeś sie jakiegoś "dymitrija" i rozwijasz swoje myśli jak srajtaśme w kiblu

zacząłem czytać ale brak mi cierpliwości bo ciężko postawić diagnoze o co ci kaman

p.s. nie chodzi mi o ten temat tylko tak ogólnie jak piszesz o tych i innych prolesrajluszach
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok